Friday, 18 December 2009

MANGLISH

MANGLISH = Malaysia + English

Malysia represent three major race and few mutiple races...

Three major races are malay,chinese and indian.

As all we know manglish is mix language la....like i used it right now...
Sometimes mcm saterawan even goverment try their best to encourage ppl used wht we call arr... "bhs baku" as our identity.

If english use full english no word such as 'la' or 'lor....' or we always simply said correct hor....or you la..... and many2......more


Manglish Pictures, Images and Photos


ckp dlm bhs melayu plak or bhs malaysia....
Cter dia camnie aku dgn kwn aku lar.....ermmm br balik dr cc men game well dh lame x pergi cc fav aku tuh ase rndu la plak hu3..pas men game dlm 2 jam kot kami pun balik. On the way back kami singgah kedai buku harfa...saje2 je.... belek punya belek aku ternampak buku Yg bertajuk "MANGLISH" it's interesting book. When I read few pages from the book well it containts our daily language which is "MANGLSIH"

The book descibe our own ppl use manglish in their conversation or in their bussines and etc...
hurmm.....kalu nk diikutkan MANGLISH bkn lah pekara yg bgus kn sbb yerla mencemarkan bhs smpai kdg2 org2 yg berjiwa sastera neh ckp "tidak melambangkan identiti bangsa" yer2 benda tuh betul...sbb aku sendiri sbg bngsa melayu mestilah kena guna bhs melayu yg betul..kalu aku guna MANGLISH eh aku nie bangsa ape..bhs MANGLISH bkn diiktiraf pun....malah sejarah awal pun x menunjukkan mane2 bangsa guna bhs MANGLISH tp.......ade benda yg positif yg aku nmpk lar.......apabila wujudnya bhs MANGLISH neh .

NOTE : Bukan aku menyokong MANGLISH neh walaupn aku sendiri yg guna hehe...tp cuma aku nmpk bnda yg positif walaupun x lah besar sgt......

AKu bersekolah di SMK Teluk AIr Tawar Bworth....sekolah biase2 jer.....tp berbilang kaum.
Ade melayu,cina,india,kadazan,bidayuh dn etc....

Melayu plak dipecahkan lg....melayu mamak,melayu thaidland,melayu yg ulu2 pun ade hehe

cina plak ade cina agama kristian,ade yg x reti ckp cina,ade plak cina gune bhs lain

India plak ade INdia dr utata (btol ke hehe) mksud aku INdia kulit putih mcm SHah Rukh Khan tuh...ade yg gelap hehe....

NIe br major races...x campur yg minority.....

Kami gune bhs melayu sbg bhs penghubung dn kami juga guna bhs inggeris dn kdg2 kami guna dua2 sekali....jadilah MANGLISH...

kalu difikirkan sejenak....MANGLSIH nie lah yg menyebabkan kmi berkwn,...aku amik cth diri aku sendiri...aku gune MANGLish utk komunikasi dgn kaum laen....
kdg2 kami bergaDUH pun gune bhs MAngLIsh neh....tp yg plg best kami gelak pun disebabkan gune bhs MANGLISH.

Apabila Gune MANGLISH neh......aku rase mcm sng taw...ckp pun men hntam hehe xperlu la nk betul2 punya perkataan yg ptg mesej tuh smpai.... contohla

aku : khanesh how's ur exam ?
k : ok la.....u ?
aku: ok lor.......the question damn hard one....
K : Correct la...aiyoo.....I dont know la how to answer...Stupid la....Teacher never teach also this chpater..
aku : Fu** la.....if I failed I'm sure will sue this teacher.....!!!!
K : huh.....I think i'm going to see mario(our headmaster) and ask him to change our teacher...
aku : That MArio useless one......sure he wont change our teacher....
K : hehe (laugh) that mario only know play mario's games arr.....
aku : hehe(laugh) ya2...no wonder He seldom came to school...


See this dialogue we use MANGLSIH....and this only part of the dialogue..huhuhu
well to make it short we love to use MANGLish...
we make friends by using this language...we make enemy also by using this language.....

Wht I want to tell is sometimes things that have negative effect is the one who brought us together......

sedar atau x sedar....bhs nielah yg menghubungkan antara satu kaum dgn kaum yg lain....bkn aku nk menyokong MANGLISH Neh.....tp kdg2 tuhla kenyataan.....

SALAM 1 MALYSIA

Wouldn't want to shoot rudely Pictures, Images and Photos

2 comments:

cikgu murni said...

Interesting article...but becareful mr.mario will find you!!

muhammad arrabe' said...

hehe. macam2 la im ni.
tak salah kalau nak berbahasa apa sekalipun. tapi jagalah adab2 akhlak.
cikgu kena hormat. k.

 

Design By:
SkinCorner